Zajímavosti

Adolf Heyduk

Litice válečná nedopřála nám, bychom v roce 1915 vzpomněli nestora českých básníků Adolfa Heyduka. Dobrotivé nebe zachovalo nám jej při poměrné síle zdravotní ještě dalších pět let, i oslavili jsme letos 7. června jeho 85. narozeniny!

Stalo se tak především v jeho sídle, v Písku, za účasti presidenta republiky, zástupců ministerstev a nejvyšších úřadů a všeho kulturního světa.

Heyduk narodil se 7. června 1835 v Rychmburce na Chrudimsku. Přes polovinu života žije v Písku, kde byl profesorem kreslení na reálce. Věkem byl současníkem Nerudovým, Hálkovým a jejich druhy.

Od mladých let věnoval se básnické tvorbě v níž napsal dlouhou řadu sbírek. Nejpronikavěji na sebe upozornil r. 1877 populární sbírkou -Cymbál- a -housle-, o třech svazcích, již věnoval našemu Slovensku. Byl to na tu dobu opravdu čin! A rozsvítil opravdu po celém národě na zotročenou větev pod Tatrami. Sám Neruda dobře postřehl význam této sbírky a nazval ji >>nejlepší invasí kterou Čech od dob Jiráskových udělal na Slovensko<<

Z nesčetných jeho prací buďtež aspoň jmenovaný; Dědův odkaz, Pod Vítkovým kamenem, V zátiší, Hořec listy, Cigánské melodie, Parnasie, Ptačí motivy, Co hlavou táhlo, V polích, Znělky, Zpěvy pošumavského dudáka, atd. atd.

Mnogaja Ijeta !

Psalo se v roce 1921

zdroj: Zem. kalendář 1921

Hodnocení
Sdílením pomůžeš šířit pravdu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *